İnsan vücudundaki bağ dokusu hakkında bilgi

İnsan vücudundaki bağ dokusu hakkında bilgi
Bağ dokusu, insan vücudundaki çeşitli doku ve organ tiplerini destekleyen ve birbirine bağlayan dört ana doku tipinden biridir. Bu doku orta lobdan büyüyor. Üç tip epitel doku, kas dokusu ve sinir dokusudur. Sinir sistemi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde diğer dokular arasında bulunur. Merkezi sinir sisteminde, beyni ve omuriliği kaplayan üç dış zar (meninksler) bağ dokusundan yapılır.
Tüm bağ dokuları üç ana bileşenden oluşur: lifler (elastik, kollajen), alttaki materyal ve hücreler. Tüm kan veya lenf belgeleri bağ dokusu olarak kabul edilmez; Çünkü lif içermez. Hepsi vücudun suyuna batırılır.
Bağ dokusu hücreleri şunları içerir: genç fibroblastlar, yağ hücreleri, büyük makrofajlar, mast hücreleri ve beyaz kan hücreleri
Bağ dokusu özel bağ dokusu ve özel bağ dokusuna ayrılır. Spesifik bir bağ dokusu yumuşak bağ dokusu ve kalın bağ dokusundan oluşur ve kalın bağ dokusu düzenli ve düzensiz olarak ayrılır. Özel bağ dokusu retina bağ dokusu, yağ dokusu, kıkırdak, kemik ve kandan oluşur. Diğer bağ dokusu türleri şunları içerir: lifli, elastik ve lenfoid. Granüler doku, yara iyileşme sürecinde oluşan yeni vasküler bağ dokusudur. Fibroblastlar, bazı bağ dokularının üretilmesinden sorumlu hücrelerdir.
İlk kollajen tipi, çeşitli bağ dokusu formlarında bulunur ve memelilerdeki toplam protein içeriğinin% 25'ini oluşturur.
Hücreler, hücreler dışındaki sıvının içinden yayılır.
Berrak ve viskoz sıvı olan baz malzeme, hücre içi alanlarda vücut suyunu ve kollajen liflerini stabilize etmek için glikoz aminoglikan ve proteininoglikan içerir. Temel madde hemşirelerin yayılmasını yavaşlatır.
Lifler. Tüm bağ dokuları lifli değildir. Lifli olmayan bağ dokusu örnekleri: yağ ve kan dokusu. Yağ dokusu vücuda mekanik bir destek verir ve başka işlevlere sahiptir. Yağ dokusunda yoğun bir kollajen ağı olmamasına rağmen, yağ dokusu grupları, örneğin ayak tabanı gibi sıkıştırılmaları için kollajen lifleri ve plakaları kullanılarak bir arada tutulur. Kanın dokusu (matrisi) plazmandır.
Hem baz malzeme hem de proteinler (lifler) bağ dokusu matrisini oluşturur. Kollajen lifleri kemikleri ve diğer dokuları polipeptit zincirleri alfa ligamentleri, tendonları, deri, kornea, kıkırdak, kemik, kan damarları, bağırsak ve intervertebral disklere bağlar.
Esnek lifler, organların (arterler ve akciğerler gibi) estin ve elastik lifleri hücrelerin dışına geri sarmasına izin verir
Retiküler lifler, karaciğer, kemik iliği ve lenfatik organlar için üçüncü tip kollajen olan diğer hücrelerin iskelesini oluşturur.
Bağ dokusu, hücre tiplerine ve farklı lif sınıflandırmalarına bağlı olarak birçok işleve sahiptir. Yoğun, gevşek ve düzensiz bağ dokusu esas olarak çocuk fibroblastları ve kollajen liflerinden oluşur ve oksijen ve besin maddelerinin kılcal damarlardan hücrelere, karbondioksite ve atıktan hücrelerden dolaşıma geçmesi için uygun ortamı sağlar ve üyelerin yırtılma ve gerilme kuvvetlerine direnmesini sağlar. Düzenli yapıları oluşturan yoğun bağ dokusu, bağların, tendonların ve geniş kas tendonlarının ana fonksiyonel bileşenidir ve ayrıca kornea gibi yüksek bir seviyede uzmanlaşmış organlarda bulunur. Esnek lifler elastin ve fibrillinden oluşur ve gerilme kuvvetlerine direnmeye yardımcı olurlar.Büyük kan damarlarının duvarlarında ve bazı bağlarda, özellikle de sarı bağlarda bulunurlar.
Kan ve lenf oluşturan dokularda, retina lifleri organın viseral dokusunun (fonksiyonel kısmı) parankimini (yapısal destek) oluşturur.
Mezenkim (ara fetal tabaka), fetüste gelişen organlarda bulunan ve tüm olgun bağ doku tiplerine farklılaşma yeteneğine sahip olan bağ dokusu tiplerinden biridir. Mukoza bağ dokusu, göbek kordonunda bulunan nispeten farklılaşmamış bir bağ dokusu türüdür.
Farklı doku ve hücre tipleri bağ dokusu spektrumu altında sınıflandırılır ve kahverengi ve beyaz yağlı doku, kan, kıkırdak ve kemik kadar çeşitlidir. Makrofajlar, mast hücreleri ve plazma hücreleri gibi bağışıklık sistemi hücreleri, yumuşak bağ dokusuna saçılır ve antijenler tespit edildiğinde enflamatuar ve bağışıklık tepkilerini başlatmak için zemin sağlar.
Bağ dokusu hastalığı ve bağ dokusu tümörü. Her on kişiden birinde bağ dokusu bozukluğu var. Bağ dokusu hastalıkları şunları içerir:
Bağ dokusu tümörleri: Sinir dokusunda papillomlar ve periferik nörodejeneratif tümörler gibi sarkomlar.
Konjenital hastalıklar: Marfan sendromu ve Danlos-Ahlers sendromu.
Mukozal tümörün dejenerasyonu: bağ dokusunun patolojik bir zayıflığı.
Karışık bağ dokusu hastalığı: otoimmün hastalık, farklılaşmamış bağ dokusu hastalığı.
Sistemik lupus eritematozus: bağ dokusundaki ana otoimmün hastalık.
İskorbüt: Kollajen üretimi için önemli olan C vitamini eksikliğinden kaynaklanır.
Retina ve yağ bağ dokusunun özellikleri
Hücreleri bitişik değildir (hücreler arasında boşluklar vardır).
Üç formda bol miktarda interstisyel malzeme: sıvı, yarı katı ve katı.
Liflerin varlığı (beyaz, sarı ve retina).
Birkaç hücre türü içerir (lifli, aşındırıcı, mast, yağ, plazma ve renk taşıyıcı).
Kan damarları ve sinir hücreleri içerir.
Bağ dokusu kan, kıkırdak ve kemikte bulunur, genellikle bağ dokusu olarak kabul edilir, ancak diğer bağ dokularından farklıdır. Bu üç dokuyu birleştirmek için yaygın "özel bağ dokusu" ifadesi kullanılır.
Üç tür bağ dokusu vardır:
Özel bağ dokusu.
Kıkırdak.

No comments:

Post a Comment

What do you know about arthritis.

What do you know about arthritis. The experience of publishing in Simon in the Dutch account There are more than 100 different types of arth...